Автор
Антония Михайлова

Два удара за два часа: Чарлз III не пожела да се срещне с Хари при завръщането му в Лондон и го срази с това решение

Вчера, 7 май, крал Чарлз III нанесе два удара на сина си в рамките на два часа, пише "Дейли мейл".

Първият удар дойде от обявлението на Бъкингамския дворец, че принц Уилям и баща му организират тържествено събитие следващата седмица, на което наследникът на британската корона ще бъде произведен в главнокомандващ полковник на армейския въздушен корпус.

Преди решението на принц Хари да се оттегли от кралския живот преди четири години, се смяташе, че той ще поеме командването на полка, с който беше на военна служба в Афганистан до 2014 г.

Съобщението, че кралят ще прехвърли ролята, която изпълняваше в продължение на 31 години на по-големия си син, идва само два часа след като той каза, че е твърде зает, за да види по-малкия си син.

"Времето е всичко", каза пред медията говорител на краля. В тази връзка бившият кореспондент на BBC Royal Майкъл Коул коментира, че решението на монарха да не отдели време за херцога на Съсекс по време на визитата му в Обединеното кралство – въпреки че са само на три мили разстояние един от друг – "ще бъде широко възприето като пренебрежение".

Припомняме, че принц Хари долетя в Лондон от Калифорния вчера, за да отбележи десетата годишнина на основаните от него игри за ветерани Invictus, но поради натоварения график на краля не можа да се срещне с баща си.

След редица спекулации относно това дали херцогът ще посети баща си, когото видя за последно през февруари след шокиращата му диагноза, говорителят на Хари потвърди, че няма време за подобна среща.

"За съжаление не е възможно" двамата да се срещнат "поради пълната програма на Негово Величество", отбеляза той, като допълни, че кралят се връща към обществените си задължения след продължително лечение на рак.

Крал Чарлз отчаяно иска да види Арчи и Лилибет, тъй като "животът е твърде кратък"
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

Крал Чарлз отчаяно иска да види Арчи и Лилибет, тъй като "животът е твърде кратък"

Автор Теодор Муховски

Само два часа след разкритието, че Чарлз и Хари няма да се срещнат, Бъкингамският дворец обяви новата роля на принц Уилям. Изявлението гласи: "В Центъра за армейската авиация в Мидъл Уолъп, Негово Величество официално ще предаде ролята на главнокомандващ на Армейския въздушен корпус на Негово Кралско Височество Принца на Уелс."

Намерението си да назначи принц Уилям за главнокомандващ полковник на армейския въздушен корпус, Чарлз III обяви още през август 2023 г.

Преди това ролята бе изпълнявана от Негово Величество, докато беше принц на Уелс в продължение на 31 години.