Автор
Веселина Петрова

4 места в България, които разказват легенди за любовта

Красивата ни Родина крие наистина невероятни кътчета. Освен красиви, много от тях разказват и любопитни истории.

Дяволският мост на река Арда

Дяволският мост се намира в живописен пролом, на около 10 км от град Ардино, над река Арда. Според легендата, по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него. Турците тръгнали след нея, но стигайки до средата на моста, видели във водата дяволско отражение. И побягнали. А девойката се спасила...

View post on Instagram
 

Чешмата в Трявна

Легендата разказва за тайната любов между млад резбар и най-красивата девойка в Трявна. Младият резбар не бил признат за майстор от местния еснаф и затова нямал смелостта да поиска ръката ѝ. Тогава решил да се покаже пред Бога и да вае мрамор, най-трудният материал за работа. Сътворил чешма, като изваял образа на любимата, а водата била символ на вечно слетите им души. До днес водата от тази чешма тече с еднаква сила през цялата година и никога досега не е пресъхвала. Казват, че който отпие глътка от тази вода, пие любовта на младите, която завинаги остава в него.

View post on Instagram
 

Пейката на любовта над Дряновския манастир

Пейката се намира на скалите над Дряновския манастир и е част от Дряновската екопътека. По Дряновската екопътека, която се вие по скалния масив Боруна югозападно от манастира, има направени три тераси с пейки, които разкриват пре-пре-прекрасна гледка към Дряновския манастир, който остава много под вас, величествените скали, които са го прегърнали, и каньоните на реките Дряновска и Андъка. Пейката на любовта е средната, няма как да я объркате.

Водопадът Горица

Водопадът Горица е един от седемте Овчаренски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина, близо до село Овчарци. Легендата разказва за Горица и нейния избраник Йовица, които живеели щастливо в селото. Но Горица била много красива и един ден беят изпратил хора да я отвлекат. Младата мома побягнала към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали. За да се спаси от тях, красивата девойка се хвърлила в реката от високата скала, а местните хора близкия водопад и реката на нейно име.