Автор
Евелин Попадийна

Как да накараме тийнейджърите да прекарват повече време навън?

Днешните тийнейджъри са вкопчени в телефоните и компютрите си. Имат хиляди видове забавления, които обаче не включват излизане. Те прекарват по-голямата част от времето си пред екраните като си чатят или гледат видеа. В това, разбира се, няма нищо лошо, но все пак движението на открито е от съществено значение за тяхното физическо и психическо здраве. Затова днес ви даваме няколко съвета как да накарате тийнейджърите да излязат навън:

Спортни занимания
Предложете на тийнейджъра да се занимава с различни спортове на открито – футбол, волейбол, баскетбол. Тези занимания са забавни и ангажиращи, със сигурност ще му хареса.

Четене навън
Винаги можете да предложите на подрастващия да излезе в двора и да почете на спокойствие. Е, може да му отрежете плодове и да му направите лимонада, за да го мотивирате малко повече.

Стимулирайте го
Помолете за помощ в градината, като разбира се му предложите нещо в замяна – посещение в увеселителен парк, разходка в планината, дори и нещо материално ще свърши работа.

Изкуство
Предложете му да се занимава с различен вид изкуство като рисуване, скулптуриране, фотография или градинарство. Тези дейности хем ще развиват творческото му мислене, хем ще е на въздух.

Прекарвайте време заедно
Покажете му, че можете заедно да се забвлявате на открито. Направете си пикник, кино под звездите или играйте футбол в двора. Така не само ще го изкарате навън, а и ще създавате спомени заедно.

Бъдете пример
Добрият пример винаги е най-важен. Покажете на детето си, че вие също се наслаждавате на времето прекарано навън, особено когато сте заедно. Покажете му, че има и по-забавни неща от екраните.

Ако успеете да приложите всички тези неща в ежедневието на тийнейджъра, то можете да бъдете сигурни, че ще допринесете за здравословния му начин на живот.