Автор
Евелин Попадийна

Чудото, наречено „следобедна дрямка“

Колкото и да мразехме обедната дрямка като деца, сега много ни липсва. Забелязвали ли сте как към 14:00-15:00 ви се доспива и губите желание за работа? Това се дължи на факта, че повечето хора изпитваме сънливост около 8 часа след събуждане. Изследванията показват, че с кратка дрямка можете да се освежите. Дрямката по средата на деня, известна още като „power nap” се свързва с множество ползи – намалено чувство на стрес, подобрени памет и здраве.

Повечето експерти са на мнение, че средно тялото на възрастен се нуждае от 7-9 часа сън на ден, в зависимост от личните и генетичните фактори. Лишаването от сън се натрупва, когато спите по-малко от 6 часа. Този дефицит на сън може да увреди когнитивното функциониране, работата, настроението и цялостното здраве. Дори някои изследвания сочат, че 6 часа сън увеличават риска от автомобилна катастрофа с 33%, а сънят под 5 часа с 47%. А липсата на сън за период от 24 часа е еквивалентна на ниво на алкохол в кръвта от 0.1%.

Уморените хора изпитват повече стрес, раздразнителност и гняв. Това може да повлияе на мотивацията и да предизвика проблеми с психичното здраве като прегряване, депресия, тревожност, агресия и злоупотреба със забранени дистанции. Тези хора са склонни към главоболие, намалена имунна система и повишено желание за храна, което води до наддаване на тегло.

Желанието за дрямка следобед се дължи на натрупването на химикали в мозъка, известно като аденозин. Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в мозъка, което позволява на мозъка ни да остане буден и нащрек след чаша кафе.

Докато спите, преминавате през различни етапи. Те са три и преминават от лек към дълбок сън. Съществува и REM сън, по време на който се случват повечето сънища. Отнема приблизително 90 минути, за да преминете през един цикъл на сън, обикновено завършващ в REM сън, преди да започнете цикъла отново. Трябва да правите това пет до шест пъти на нощ за средно 7 до 9 часа.

Ако не получавате достатъчно качествен сън или спите по-малко, вероятно го усещате. Изследванията показват, че дрямката може да ви помогне да „наваксате“ със съня и да ви освежи, ще ви даде достатъчно сили да завършите дневните си задължения.

Ето защо жените имат нужда от повече сън, отколкото мъжете
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

Ето защо жените имат нужда от повече сън, отколкото мъжете

Автор Веселина Петрова

Изследване на НАСА показа, че когато пилотите дремят по 26 минути, бдителността се подобрява с 54%, в сравнение с пилоти, които не го правят. В крайна сметка препоръчителното време за дрямка е 10-20 минути, за да избегнете изпадането в дълбок сън. Ако дрямката е по-дълга от 30 минути, рискувате да влезете в по-дълбок сън, от който е по-трудно да се събудите, а и е възможно да се чувствате още по-изморени след като се събудите.

Ако имате само 5 свободни минути, просто затворете очи! Кратката дрямка ще намали стреса, ще ви помогне да си починете малко и ще ви даде енергия, за да сте пълноценни през останалото време от деня.