Автор
Евелин Попадийна

„Градът на мъртвите“: Бихте ли се разходили?

Близо до луксозния парк Ал-Азхар в Кайро можете да видите една от най-необичайните области на Египет. Местните я наричат El-Karafa – „гробището“ или по-позната като „Градът на мъртвите“.

Всъщност и двете имена я описват много точно. Между мавзолеи, гробници и крипти, простиращи се на 6 км, живеят повече хора, отколкото в Чебоксари и Калининград. По последни данни населението е 500 хиляди души, но със сигурност са много повече.

Хората там живеят незаконно и са усвоили умението да се крият като хамелеони. Да ви кажа честно, малко ми напомнят на фремените от Дюн.

Как обаче се стига до това?
През 1958 г. Гамал Абдел Насър идва на власт в Египет и става първият президент. Той гони британците от Египет, национализира Суецкия канал, подобрява условията на труд и се бори с бедността – икономиката расте с 6-7% годишно до 1966 г. Става толкова популярен в арабския свят, че го наричат наследник на фараоните и баща на арабите.

За жалост обаче, повечето от реформите на Насър укрепват само столицата Кайро. Затова египтяните от провинциите масово се местят там да търсят по-добър живот. През 60-те години населението в столицата се удвоява, но градът няма как да поеме всички желаещи да живеят там. Масовата миграция в момента се вижда под формата на крайна бедност, мръсотия и задръствания.

Средната цена за наемане на студио в Кайро през 2024 г. е 5000 EGP, а средната заплата на местните е между 4000 и 5000 EGP, да не забравяме и факта, че всяко семейство има поне по 4 деца. Съответно животът в столицата става непосилен за обикновените египтяни и започват да търсят алтернативи. Да, точно така, местят се на гробище. Възползват се от възможността да живеят безплатно близо до центъра на столицата и въобще не се притесняват от близостта на мъртвите.

А вие бихте ли живели там?

Археолози са открили "Книгата на мъртвите" при разкопки в Египет
НОВИНИ
Автор Веселина Петрова

Археолози са открили "Книгата на мъртвите" при разкопки в Египет

Автор Веселина Петрова