Автор
Евелин Попадийна

Сардиния - островът на столетниците

Сардиния се слави с красотата си, но освен това жителите са с изненадващо висока продължителност на живота. Изследванията сочат, че голяма част от жителите на италианския остров живеят век или дори повече, а дълголетниците на острова са повече, отколкото в цялата Италия.

Тези цифри провокират интерес  сред учени и специалисти, които се опитват да открият тайните на дълголетието на жителите на Сардиния. Ето и част от нещата, които помагат за по-дългия живот на хората там.

Unsplash

Климат
Благоприятен ефект върху здравето има мекия субтропичен климат. Освен това повечето жители живеят в малки села на острова, които са далеч от шума, суетата и постоянния стрес. Все пак спокойствието е най-важно – начинът им на живот е премерен, никога не бързат, благодарение на това не са нервни и стресирани.

Сардинска диета
Най-важният фактор е балансираната диета. Традиционното меню е богато на пресни зеленчуци, плодове, ядки и семена. Жителите предпочитат естествени и висококачествени продукти. Благодарение на тази диета получават всички необходими хранителни вещества за поддържане на здравето и дълголетието.

Голяма част от жителите на острова не са опитвали продукти, донесени от друго място, те се хранят само с местни продукти.

Ето какво може да откриете в хладилника на средностатистическо семейство в Сардиния:

- Зеленчуци и билки, особено домати – добавят ги към почти всяко ястие и всеки сос.

- Продукти от овче и козе мляко – съдържат голямо количество витамини, благодарение на което се усвояват по-добре от кравето.

- Боб – богат е на протеини, а в Сардиния не можете без него.

- Бадеми – тази ядка нормализира кръвното налягане, затова на острова от нея се правят повечето сладкиши и десерти.

- Карасау хляб – характерна рецепта от вътрешността на Сардиния – намалява риска от диабет.

- Чай от бял трън – прочиства черния дроб и има противовъзпалителни свойства, пие се всеки ден.

- Червено вино от планинските райони – няколко чаши на ден и ще сте здрави като бик.

- Натурална вода от извори – известна с лечебните си свойства.

Месо ядат само в неделя и на празници, а през останалото време наблягат на растителни продукти. Най-важното за хората там е да е засищащо, натурално и да се съхранява дълго време.

Начин на живот
Следващата тайна за дълголетие е движението. Хората в Сардиния се движат само пеша, не по равен терен, а по хълмове – постоянно се изкачват и слизат. Ходенето е много полезно за сърцето и ставите. Голяма част от пенсионерите също са много активни.

Екологична и социална значимост
Жителите там ценят семейството повече от всичко друго. Това е основата, без която не могат да си представят живота. По-старите хора никога не остават сами, постоянно са заобиколени от много роднини, които се грижат за тях и никога не им позволяват да скучаят, както обикновено се случва в други страни. Любовта, радостта и връзката с близките играят важна роля за поддържането на здравето и дълголетието.


В крайна сметка тайните за дълголетието на жителите на Сардиния се крият в комбинацията от активен начин на живот, здравословно хранене и хармония със заобикалящия ги свят. Те обръщат внимание не само на физическото, но и на психическото си здраве, поддържат семейни връзки и предават традициите си от поколение на поколение.

Чумавият остров: Най-страшното място в Италия и неговите тайни
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

Чумавият остров: Най-страшното място в Италия и неговите тайни

Автор Теодор Муховски