Автор
Антония Михайлова

Великият пост 2024: Диета за всяка седмица

През 2024 г. Великият пост започва на 18 март и продължава до 5 май. През този период вярващите са призовани към смирение, пост и молитва. Онези, които се стараят да спазват всички изисквания, свързани с приема и съответно ограничаването на определени храни, трябва да знаят, че могат да застрашат здравето си, послагайки тялото си на стрес заради промяната в диетата. Ето защо трябва да постите разумно.В идеалния случай през т.нар. Сиропустна седмица, когато вярващите не ядат месо, но може да хапват риба и млечни продукти, трябва да започнете постепенно да се отказвате от месните продукти, а не изведнъж. Гответе овесена каша на вода, а не на мляко, заменете тортите и сладките с мед и сушени плодове, халва.

Стриктният отказ от храна категорично не се препоръчва при деца и бременни жени.

Добре е предварително да обмислите менюто и да закупите необходимите продукти, търсейки рецепти за десерт без заквасена сметана и яйца.

Ако почувствате слабост или виене на свят, направете промени в диетата си - пийте малко кефир, яжте яйца, печени картофи и тиква без сол и подправки.

Първи опит

Постенето е предназначено да дисциплинира, но в същото време да бъде осъществимо. Не трябва да гладувате, на начинаещите е разрешено да ядат варена храна от втория ден. Ако имате стомашни проблеми или метаболитни нарушения, консултирайте се с Вашия лекар.

Незаменими помощници

Тялото си набавя ценни протеини от месото. За да избегнете недостига им, заложете на зърнени храни, патладжани, гъби, фъстъци, леща, боб и други варива. Вместо кафе изберете билков чай, плодов сок или компот от горски плодове - те съдържат много полезни микроелементи. Освен това можете да ядете кисели краставички и морски водорасли.

Сирни заговезни е: Ден за прошка и покаяние
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Сирни заговезни е: Ден за прошка и покаяние

Автор Антония Михайлова

График на гладуване и диета

- Най-строги са първата и последната (светите) седмици на поста. Пълният отказ от ядене обаче е задължителен само за монасите.

- През втората седмица се редуват сухо хранене, когато можете да ядете само сурови храни, и дни, когато е позволена консумацията на топла храна - супа, гювеч, яхнии.

- През третата седмица всичко е точно както през втората. Опитайте се да разнообразите вегетарианското си меню колкото е възможно повече - добра идея са гъбите, ядките, водораслите.

- През четвъртата седмица на поста е разрешено похапването на риба в чест на празника Благовещение. Тази година празникът е на 7 април.

- Петата седмица не се различава от втората и третата - редуват се дни на сухо хранене и дни с топла храна, през почивните дни можете малко да се отклоните от строгия пост.

- През шестата седмица също е позволено лекото отклоняване от строгия пост заради Цветница. В събота е позволено да се насладите на хайвер, а в неделя - на риба.